Fredrik Wretman

                                                               

     



Fredrik Wretman, född 1953 i Stockholm, är en svensk skulptör och fotograf. Han är en av Sveriges mest etablerade samtida konstnärer.


Som 11-åring kom Fredrik Wretman till Sigtunaskolan och elevhemmet Sandvreten.
Studentexamen tog han år 1972 på Sigtunaskolan.


Efter utbildning vid Gerlesborgsskolan och ABF:s konstskola fortsatte Wretman vid Kungliga Konsthögskolan 1980–85. Under 1990-talet var Wretman tillförordnad professor på Konstfack och på Konsthögskolan i Stockholm.


Wretmans experimentella ådra har tagit hans konstnärliga uttryck till flera hörn av konstvärlden. Han har arbetat med måleri, installationer, performance art, skulptur, grafik och fotografi. Tidigt utnyttjade han videokameran för att finna nya uttryck och gestaltningar. Han har själv agerat modell för många av sina skulpturer, exempelvis i projektet ”Goatrans” på Färgfabriken, där han uppträdde i 32 orangefärgade upplagor av sig själv i meditation, tillsammans med vattenprojektioner från Stilla Havet, Amazonas och Trondheimsfjorden. Vattnet har varit ett återkommande tema i hans verk, både som en viktig komponent vid placering av offentliga verk och som en integrerad del av hans konstinstallationer.


När det gäller skulptur har Wretman arbetat i brons, plast och vax. Hans monumentala bronsskulpturer finns bland annat placerade i ån Viskan i Borås (Bodhi, 2004), utanför Södersjukhuset i Stockholm (Body and Soul, 2002), på Donum Estate, Sonoma, Kalifornien (Big Half Foot, 2017), i Bad Homburg i Tyskland samt på Körsbärsgården på Gotland (Half Foot, 2017). Den sjungande teakbänken (Zetterlunden, 2010) i Monica Zetterlunds park i Stockholm är en folkligt kär installation i betong och trä med integrerad originalmusik.

På Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket installerades bronsskulpturen Up, Up and Away” i samband med skolans 100-årsjubileum den 29 mars 2025.  Inköpet är finansierat genom generösa donationer från fördettingar, elever, föräldrar, personal och SSHL-vänner.  Skulpturen, koncipierad 2018, finns också i monumentalformat vid ingången till Östermalmshallen i Stockholm.